Go to Top

Kinderen van ouders met stemmingsstoornis: resultaten vragenlijst (MARIO)

Woensdag 5 juli, 2017

Ouders met stemmingsstoornissen en hun kinderen hebben veel zorgen en er is behoefte aan meer screening, informatie en preventieve training. Dat laat een een online vragenlijst laten zien die is verspreid onder ouders met een stemmingsstoornis en hun kinderen.

Grafische weergave van de resultaten.

Kinderen met een of meerdere ouders met een stemmingsstoornis hebben een verhoogd risico om zelf een stemmingsstoornis te ontwikkelen. Daarnaast is bekend dat bepaalde factoren kinderen kunnen beschermen tegen het optreden van een stemmingsstoornis.

In het kader van een nieuw Nederlands onderzoek over dit onderwerp, de MARIO-studie naar stemming en veerkracht, hebben onderzoekers van GGZinGeest, het VU medisch centrum Amsterdam, en het Erasmus medisch centrum Rotterdam samen met ervaringsdeskundigen een online vragenlijst over dit onderwerp ontworpen. In april en mei 2017, is er een oproep gedaan aan ouders met stemmingsstoornissen (depressie of bipolaire stoornis) en hun kinderen (tussen 12-30 jaar) om deze vragenlijst in te vullen.

De vragenlijst was bestemd om meer te komen weten over of

  1. kinderen van de stemmingsstoornis van hun ouders weten
  2. ouders met een stemmingsstoornis en hun kinderen zich zorgen maken over de ontwikkeling van de kinderen
  3. er aandacht is voor kinderen in het behandeltraject van de ouders
  4. er behoefte is aan screening, informatie over stemmingsstoornissen en preventieve training

Voor vragen en opmerkingen, kunt u contact opnemen met Dr. Dominique Maciejewski

wp ecommerce - e-commerce wordpress