Go to Top

Brenda Penninx geïnterviewd in Lancet Psychiatry

Woensdag 5 juli, 2017

Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epidemiologie bij VUmc afdeling psychiatrie en hoofdonderzoeker van de NESDA studie is geïnterviewd door Lancet Psychiatry. In het interview vertelt Penninx over haar onderzoek en de uitdaging om de complexe “depressie puzzel” op te lossen.

Uit de NESDA studie is onder andere naar voren gekomen dat er twee verschillende vormen van depressie lijken te bestaan. De eerste vorm noemt Penninx de “typische depressie”. Deze vorm van depressie gaat gepaard met symptomen als slapeloosheid, minder eetlust en gewichtsverlies. Mensen met een typische depressie hebben in NESDA vaker een ontregeld stresssysteem (ontregelde HPA-as) en zijn vaker blootgesteld geweest aan stressvolle gebeurtenissen (zoals trauma in de kindertijd).

Daarnaast onderscheidt zij de “atypische depressie”. Hierbij zijn mensen juist geneigd om  meer te eten en te slapen. Mensen met een atypische depressie hebben een ander genetisch en biologisch profiel. Er worden bij hen bijvoorbeeld meer ontstekingsfactoren gevonden en zij hebben vaker last van overgewicht en andere lichamelijke ontregelingen, zoals een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.

Deze bevindingen lijken erop te wijzen dat de verschillende typen patiënten waarschijnlijk baat hebben bij een verschillend type behandeling. Bij mensen met een atypische depressie zou deze zich het best kunnen richten op de lichamelijke ontregelingen, zoals een verandering van leefstijl (voeding, beweging) of wellicht het gebruik ontstekingsremmers. Dit zou Penninx graag nog verder willen onderzoeken.

Lees het hele (Engelse) interview.

wp ecommerce - e-commerce wordpress