Go to Top

Veelgestelde vragen (FAQ)

Ik wil meer informatie over depressie of angststoornissen. Waar kan ik dat vinden?

Informatie over depressie
Voor meer informatie naar de oorzaken, diagnostiek en behandeling van depressie verwijzen we u door naar de volgende websites:

Informatie over angststoornissen
Voor meer informatie naar de oorzaken, diagnostiek en behandeling van angsstoornissen verwijzen we u door naar de volgende websites:

NedKAD staat voor het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie.
Het Trimbos-instituut is het landelijk kennisinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg, de verslavingszorg en de maatschappelijke zorg.
De Angst- Dwang en Fobiestichting zet zich in voor mensen met angst- en dwangklachten.

Ik vermoed dat ik depressief ben of een angststoornis heb. Bestaat er een zelftest?

Wanneer u vermoedt dat u een depressie of angststoornis heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts.

Om een indicatie te krijgen of er inderdaad sprake is van een stoornis, kunt u een zelftest doen. Daarvan zijn er verschillende te vinden op het internet.

Voorbeelden van zelftests voor depressie:

 

Ik denk dat ik hulp nodig heb en wil mij graag aanmelden voor een behandeling. Hoe werkt dat?

Als u last heeft van psychische klachten zoals angst of somberheid, dan kunt u bij uw huisarts terecht voor advies. Hij of zij kan samen met u kijken wat er aan de hand is en wat de beste hulp in uw situatie is. De huisarts is goed bekend met de mogelijkheden voor hulp en behandeling in uw regio en kan u doorverwijzen als dat nodig is. Aan veel huisartsenpraktijken is een consulent van de lokale GGZ-instelling verbonden.
Deze komt naar de praktijk van de huisarts en kan mensen met problemen en psychische klachten adviseren over passende hulp. De consulent kan ook kortdurende behandeling bieden en helpen bij doorverwijzing.

Indien u acuut psychische hulp nodig heeft kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Indien nodig kan deze (ook buiten kantoortijden) gespecialiseerde zorg inschakelen. Ook via de eerste hulp van een ziekenhuis kunt u acute psychische hulp krijgen. 
Er zijn verschillende telefonische/internet hulpdiensten waartoe u zich (al dan niet anoniem) kunt richten voor een luisterend oor, informatie en advies. Voor meer informatie, zie www.nedkad.nl.

Ik zou graag contact hebben met lotgenoten. Hoe kan kan ik hen vinden?

U kunt op verschillende manieren contact krijgen met lotgenoten.
Er bestaan forums om over uw klachten van gedachten te wisselen, u kunt chatten, bellen en u kunt contact opnemen met een patiënten- of lotgenotenvereniging.
Onderstaande informatie is slechts een deel van het aanbod; via internet kunt u vast nog veel meer mogelijkheden tot lotgenotencontact vinden.

Depressie:

Angsten en fobieën:

Algemene psychische problemen:

Ik zou wel mee willen doen aan onderzoek. Hoe kan ik mij daarvoor aanmelden?

Voor de NESDA studie hebben we momenteel geen nieuwe deelnemers meer nodig. Op dit moment zoeken we wel deelnemers voor:

  • De MARIO studie: onderzoek naar veerkracht bij kinderen van ouders met een stemmingsstoornis.
  • De OPERA studie: onderzoek naar het juist moment om antidepressiva af te bouwen.

Op de volgende website staan regelmatig oproepen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar angst en depressie:

Waar vind ik meer informatie over resultaten van onderzoek naar angst en depressie?

Van het NESDA onderzoek zijn de eerste resultaten al binnen. Via onze jaarlijkse nieuwsbrief houden we onze deelnemers op de hoogte van de resultaten. Alle NESDA publicaties zijn te bekijken op deze website.

Resultaten van andere onderzoeken naar angst en depressie en nieuws over dit onderwerp kunt u onder andere vinden op de volgende websites:

Meer informatie over lopende onderzoeken naar angst en depressie kunt u vinden in de Nederlandse Onderzoek Databank.

wp ecommerce - e-commerce wordpress