Go to Top

Stijging aantal hersendonoren met depressie, mede dankzij NESDA deelnemers

Donderdag 27 juli, 2017

Met hersendonatie stelt men hersenweefsel na overlijden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Vijf jaar geleden startte NHB-Psy, met als doel het wereldwijde wetenschappelijk onderzoek met hersenweefsel een boost te geven. NHB-Psy richtte zich met name op het onderzoek naar psychiatrische ziektebeelden, zoals depressie. Er was namelijk erg weinig hersenweefsel van mensen met een psychiatrische aandoening beschikbaar voor onderzoek.

Tussen september 2013 en mei 2017 zijn 1847 NESDA-deelnemers en 315 deelnemers van de NESDA-familiestudie geïnformeerd over de mogelijkheid tot en het belang van hersendonatie. Maar liefst 213 NESDA-deelnemers (12%) en 32 deelnemers (10%) van de NESDA-familiestudie hebben zich aangemeld als hersendonor bij de Nederlandse Hersenbank.

Dit heeft bijgedragen aan een stijging van het aantal hersendonoren met een psychiatrische aandoening.  Van 300 in het jaar 2012 tot meer dan 1400 (waarvan 570 met depressie) halverwege 2017. Het aantal donoren met een familielid met een psychiatrische aandoening is in dezelfde periode gestegen van 44 naar 242.

Wat willen we bereiken?

De Nederlandse hersenbank zorgt ervoor dat het hersenweefsel zorgvuldig wordt bewaard en terecht komt bij de beste onderzoekers over de hele wereld. Door onderzoek komen we meer te weten over de oorzaken van depressie en zodoende kunnen we betere therapieën ontwikkelen. Het ultieme doel is de kwaliteit van leven van mensen met depressie en hun naasten verbeteren.

Hoe gaat het nu verder?

Het actief informeren van mensen over hersendonatie is afgerond. Maar de uitnodiging om hersendonor te worden blijft uiteraard bestaan! Het team van NHB-Psy wil de NESDA deelnemers en het studieteam hartelijk danken voor alle steun en hoopt dat de toename van donoren blijft voortduren.

Website: www.wehebbenhersensnodig.nl | e-mail: info@hersenbank.nl | tel 020-5665499

wp ecommerce - e-commerce wordpress