Go to Top

Onderzoekers UMCG zoeken naar vroege signalen van verbetering in stemming

Woensdag 15 november, 2017

Onderzoekers van het UMCG willen veranderingen in depressie nauwkeurig in kaart brengen door stemming, gedrag, beweging en hartritme te monitoren tijdens behandeling. Zij zijn hiervoor op zoek naar deelnemers (omgeving Groningen). Dit onderzoek is geen onderdeel van NESDA.

Het Transities in Depressie (TRANS-ID) onderzoek bouwt voort op het eerdere werk van hoofdonderzoeker Marieke Wichers die hiervoor een prestigieuze beurs gekregen van het European Research Council. In een eerder onderzoek vond zij bij een patiënt die antidepressiva afbouwde dat een depressieve terugval was te voorzien nog voordat de klachten terugkwamen. Het TRANS-ID Herstel onderzoek bouwt hier op voort, met de vraag of het mogelijk is om een verbetering van depressieve klachten te zien aankomen, misschien zelfs voordat iemand het herstel daadwerkelijk zelf voelt.

Het doel van TRANS-ID Herstel onderzoek is om vroege signalen van verbeteringen in depressieve klachten te ontdekken, en te onderzoeken wat als eerste verandert in het dagelijks leven. Deelnemers vullen dagelijks korte vragenlijsten in via de mobiele telefoon, dragen een polshorloge dat beweging meet en meten hartritme elke ochtend en avond (4 maanden lang).

Omdat iedereen anders is, zullen de onderzoekers op basis van de metingen persoonsspecifieke modellen maken waarmee ze per persoon kunnen zien wat er voorafgaat aan verandering in depressieve klachten. Dit is ook een van de voordelen voor deelnemers: zij krijgen na afloop van het onderzoek een persoonlijk rapport waarin ze het verloop van hun stemming en activiteiten terug kunnen lezen. Daarnaast kan het invullen van dagelijkse vragen hen inzicht geven in stemming en krijgen ze een vergoeding die kan oplopen tot 250 euro.

Voor het onderzoek wordt gezocht naar mensen met depressieve klachten die binnenkort gaan starten met een psychologische behandeling. Als ze daarnaast medicatie krijgen, kunnen ze ook meedoen. Meedoen kan alleen bij opgave vóór de start van behandeling.

Geïnteresseerden kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de website: www.transid.nl. De onderzoekers nemen vervolgens contact met hen op. Voor meer informatie, mail herstel@transid.nl of bel 050 – 361 3864.

Meer informatie over hoofdonderzoeker Marieke Wichers en over de methodiek die ten grondslag ligt aan deze onderzoeken:

 

wp ecommerce - e-commerce wordpress