Go to Top

Netwerkbenadering biedt nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek naar depressie

Maandag 5 februari, 2018

Waarom gaat bij de een een depressie weer over en bij de ander niet? Dat was een van de vragen die centraal stond in Claudia van Borkulo’s promotieonderzoek. Zij beargumenteert dat deze en andere vragen over depressie het beste beantwoord kunnen worden met de netwerkbenadering van de psychopathologie. Daarin wordt depressie benaderd als een netwerk van onderling samenhangende symptomen. Ze ontwikkelde met statistische technieken een nieuwe methode, de IsingFit (eLasso) methode, waarmee een symptoomnetwerk afgeleid kan worden uit empirische data.

Als je erop let, zijn er volgens Van Borkulo overal netwerken. Neem een groot bedrijf met verschillende afdelingen waarin medewerkers regelmatig samenwerken. Die medewerkers vormen de knopen in het (sociale) netwerk. In de pathopsychologie, waarin gekeken wordt naar de oorzaken van mentale stoornissen zoals depressie, zijn de knopen geen mensen maar symptomen zoals vermoeidheid en gebrek aan eetlust. Omdat mensen met depressieve klachten vaak meerdere symptomen tegelijk krijgen, ontwikkelde Van Borkulo samen met haar collega’s een nieuwe statistische methode om de netwerkstructuur (netwerkconnectiviteit) tussen deze symptomen te schatten.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Claudia van Borkulo promoveerde 17 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft voor haar onderzoek mede gebruik gemaakt van NESDA data. Lees de gehele Nederlandse Samenvatting van haar proefschrift.

 

wp ecommerce - e-commerce wordpress