Go to Top

Kwetsbaarheid voor terugval en voorspelling van non-respons op behandeling bij depressie onderzocht

Maandag 2 maart, 2020

Hanneke Geugies (UMCG) promoveert 9 maart op haar proefschrift “Learning from reward and prediction. Insights in mechanisms related to recurrence vulnerability and non-response in depression”. Geugies heeft voor haar onderzoek mede gebruik gemaakt van data van de NESDA studie.

Voor mensen met een depressie is het belangrijk dat ze goed behandeld worden. Een deel van de patiënten blijkt echter niet te reageren op de behandelingen en de algemene kans op terugval, zelfs na een succesvolle behandeling, lijkt groot. In haar proefschrift onderzoekt Geugies voorspelling van behandelrespons bij depressie en welke mechanismen een rol spelen bij kwetsbaarheid voor terugval.

Uit het onderzoek van Geugies blijkt dat acute depressie wordt gekenmerkt door stoornissen in het beloningssysteem van de hersenen, dat onder andere hormonen vrij laat komen die ons goed laten voelen. Zowel verstoringen in activiteit van deze beloning gerelateerde hersengebieden als samenwerking tussen deze gebieden lijken een rol te spelen bij depressie. Deze verstoringen, en dan met name in het leren van beloningen, bleven ook bij herstelde patiënten bestaan, wat het risico op een terugval zou kunnen verhogen.

Daarnaast onderzocht Geugies de toepassing van klinische meetinstrumenten (de Maudsley Staging Method) en neuroimaging om te voorspellen of een patiënt reageert op de behandeling. De Maudsley Staging Method bleek een geldig en betrouwbaar hulpmiddel om een slechte uitkomst bij depressie te voorspellen. Ook vonden ze met behulp van neuroimaging dat het gebrek aan verbindingen tussen verschillende delen van de hersenen een indicatie is dat de patiënt niet op antidepressiva gaat reageren. Met deze resultaten hoopt Geugies dat artsen terugval beter kunnen voorkomen en sneller kunnen ingrijpen als behandelingen niet aanslaan.

Lees de Nederlandse samenvatting van het proefschrift van Hanneke Geugies.

Bron: UMCG

wp ecommerce - e-commerce wordpress