Go to Top

Depressie en ongezond eten gaan hand in hand

Zondag 10 februari, 2019

Ongezonde eetgewoontes hangen samen met depressie. Dit concluderen diëtiste Deborah Gibson-Smith en psycholoog Nadine Paans in hun onderzoeken naar de rol van voeding bij depressie. Ze promoveren een dag na elkaar bij het Amsterdam UMC, Paans op 11 februari en Gibson-Smith op 12 februari.

Obesitas en depressie komen beide veel voor in Nederland. Depressie treft een op de vijf Nederlanders terwijl een derde van de Nederlanders overgewicht heeft of zelfs obees is. Het is bekend dat depressie en overgewicht vaak samen voorkomen, maar hoe ze precies samenhangen en welke factoren hierbij een rol spelen is nog onduidelijk. ‘Om dit te onderzoeken ging in 2014 het MooDFOOD project van start. Hierin wordt de rol van voeding, eetgedrag en obesitas bij depressie onderzocht’, vertelt Paans.

Diëtiste Gibson-Smith focust zich in haar onderzoek op de relatie tussen obesitas en voeding met depressie. In haar onderzoek onder bijna 3000 deelnemers van de de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) toont ze aan dat mensen die lijden aan een depressie ongezondere eetpatronen hebben dan mensen zonder depressie. ‘Vooral het eten van weinig groenten en volkoren granen hangt samen met een ernstige depressie’, vertelt ze.

Psycholoog Paans richt zich meer op de relatie tussen verschillende eetstijlen en depressie. Ook zij maakte hierbij gebruik van NESDA. Zij toont aan dat mensen met een depressieve stoornis vaker last hebben van emotioneel en extern eten. Emotioneel eten betekent dat je gaat eten als gevolg van negatieve emoties. Extern eten betekent dat je gaat eten naar aanleiding van externe prikkels uit te omgeving, bijvoorbeeld het zien of ruiken van iets lekkers. ‘Ik vond bijvoorbeeld dat depressie samenhangt met het vaker eten van hartige snacks’, vertelt Paans. Dit komt waarschijnlijk door de verhoogde neiging tot extern eten bij depressieve mensen waardoor ze vaker naar hartige snacks grijpen dan niet depressieve mensen.

‘Ons onderzoek suggereert dat er een relatie is tussen ongezonde eetgewoontes en depressie’, zegt Gibson-Smith. Ze legt uit dat het verbeteren van eetgewoontes door bijvoorbeeld leefstijlcoaching mogelijk kan bijdragen aan het verminderen van depressie. Paans: ‘Met ons onderzoek werken we hopelijk toe naar zo optimaal mogelijke, op maat gemaakte behandelingen die depressie en overgewicht een halt toe kunnen roepen.’

Bron: nieuwsbericht Amsterdam UMC

wp ecommerce - e-commerce wordpress