Go to Top

Stress van invloed op cognitief functioneren

Dinsdag 9 december, 2014

Gevoelens van stress en depressieve symptomen zijn gerelateerd aan een slechter geheugen, verminderde aandacht en tragere verwerking van informatie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog en onderzoeker Nicole Korten. Zij promoveert 31 oktober aan VUmc in Amsterdam.

In dit promotieonderzoek werd de vraag gesteld of stress een risicofactor is voor een slechter cognitief functioneren. Cognitief functioneren omvat hersenprocessen waarmee informatie kan worden opgenomen en verwerkt. Voorbeelden zijn geheugenprocessen, het verdelen van aandacht en de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt. Dit onderzoek is gedaan met behulp van gegevens van verschillende grote cohortstudies, waaronder de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA), en de Nederlandse Studie naar Depressie bij Ouderen (NESDO).

Uit het onderzoek bleek dat vooral de invloed van de psychologische stressreactie belangrijk is. De impact van negatieve gebeurtenissen, gevoelens van stress en depressieve symptomen hebben een negatieve invloed op het cognitief functioneren. Factoren die eraan bijdragen of gevoelens van stress het cognitief functioneren negatief beïnvloeden, zijn het gevoel geen controle te hebben over de situatie en piekeren.
De uitkomsten van het onderzoek pleiten ervoor dat men bij problemen met het cognitief functioneren alert moet zijn op de aanwezigheid van stressvolle gebeurtenissen of gevoelens van stress. Wanneer mensen last hebben van stressgevoelens is het belangrijk om de aandacht bij psychologische interventies te richten op piekeren, depressieve gevoelens en het beter leren omgaan met stress.

Bron: GGZ inGeest/VUmc

wp ecommerce - e-commerce wordpress