Go to Top

Online registratie Nederlandse Hersenbank

Maandag 15 mei, 2017

Op veler verzoek is het sinds kort bij de Nederlandse Hersenbank mogelijk om online te registreren als hersendonor voor onderzoeksdoeleinden via www.hersenbank.nl/hersendonatie/registreren. Er is wereldwijd een groot tekort aan hersenweefsel van mensen met een psychiatrische aandoening, wat het onderzoek naar psychiatrische aandoeningen vertraagd. Tot op heden weten we niet wat er precies anders is in de hersenen van mensen met een psychiatrische aandoening. Om hier op celniveau onderzoek naar te doen, is onderzoek met de hersenen van overleden mensen nodig.

Het project de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy) is in 2012 gestart om dit probleem op te lossen door mensen te informeren over hersendonatie bij de Hersenbank (www.nhb-psy.nl). De NESDA deelnemers zijn eveneens geïnformeerd over NHB-Psy aan het eind van het laatste interview. Mensen zonder psychiatrische aandoening kunnen zich ook registreren als hersendonor. Daarbij is hersenweefsel van familieleden van mensen met een psychiatrische aandoening van groot belang voor vergelijkende studies, dus daarnaast zijn de deelnemers van de Familiestudie geïnformeerd. Van de NESDA deelnemers is momenteel tien procent geregistreerd als hersendonor, van de NESDA Familiestudie is dit acht procent. Een groot aantal is hersendonatie nog aan het overwegen. Het NHB-Psy project loopt tot september 2017 waarna de actieve benadering van mensen met psychiatrische aandoeningen stopt. De Hersenbank blijft natuurlijk na deze tijd bestaan en mensen kunnen zich daarna nog registreren als hersendonor.

Voor registratie als Hersendonor kunt u naar de website van de Hersenbank gaan of een informatiepakket via de post aanvragen. Het online registratieproces duurt ongeveer tien minuten. Indien u zich online registreert is het van belang dat u aangeeft dat u deelnemer van NESDA bent. Dit kunt u doen door bij de vraag “Hoe bent u bij ons terecht gekomen?” in te vullen: via de cohortstudie NESDA of -Familiestudie. Indien u een informatiepakket via de post wilt ontvangen of vragen heeft kunt u contact opnemen met NHB-Psy via 020-5665499 of info@nhb-psy.nl.

wp ecommerce - e-commerce wordpress