Welkom op de NESDA site

De Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) is een wetenschappelijke studie naar het ontstaan van angst en depressie en het verloop van deze klachten. NESDA is in augustus 2004 van start gegaan met de werving van bijna 3000 deelnemers met en zonder klachten.
De deelnemers worden langdurig gevolgd. Naast het inventariseren van de depressie- en angstklachten door middel van vragenlijsten, worden ook biologische en genetische factoren onderzocht. NESDA werd tot en met 2012 gefinancierd door het GeestKracht programma van ZonMw. Vanaf 2013 wordt NESDA gefinancierd door het VU Medisch Centrum Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universiteir Medisch Centrum.
Lees meer over NESDA.


Dit is een stippellijn.

Video

Depressiviteit: psyche of soma?
Onderzoek naar het verloop van depressie en angststoornissenDit is een stippellijn.

Nieuws

bullet Depressie verschrompelt deel van de hersenen  17/09/2015
Een depressie hangt samen met verkleining van een specifiek gebied in de hersenen: de hippocampus. Een grootschalige studie – geleid door onderzoekers van VUmc/ GGZ inGeest samen met onderzoekers va... lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet NESDA genomineerd voor Huibregtsenprijs  17/09/2015
De Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) onder leiding van prof. dr. Brenda Penninx is genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2015.

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leve... lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet Welke genen spelen een rol bij depressie? Onderzoek naar genexpressie en immuunsystemen  11/06/2015
Het krijgen van een depressie wordt voor ongeveer 35 procent door het DNA, de genen, veroorzaakt. Ondanks dat er al veel genetisch onderzoek is gedaan binnen grote groepen mensen met een depressie, zi... lees verder Ik ben maar een pijltje.


Meer nieuwsberichten

Nieuws over Depressie en Angst