Welkom op de NESDA site

De Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) is een wetenschappelijke studie naar het ontstaan van angst en depressie en het verloop van deze klachten. NESDA is in augustus 2004 van start gegaan met de werving van bijna 3000 deelnemers met en zonder klachten.
De deelnemers worden langdurig gevolgd. Naast het inventariseren van de depressie- en angstklachten door middel van vragenlijsten, worden ook biologische en genetische factoren onderzocht. NESDA werd tot en met 2012 gefinancierd door het GeestKracht programma van ZonMw. Vanaf 2013 wordt NESDA gefinancierd door het VU Medisch Centrum Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universiteir Medisch Centrum.
Lees meer over NESDA.


Dit is een stippellijn.

Video

Depressiviteit: psyche of soma?
Onderzoek naar het verloop van depressie en angststoornissenDit is een stippellijn.

Nieuws

bullet Welke genen spelen een rol bij depressie? Onderzoek naar genexpressie en immuunsystemen  11/06/2015
Het krijgen van een depressie wordt voor ongeveer 35 procent door het DNA, de genen, veroorzaakt. Ondanks dat er al veel genetisch onderzoek is gedaan binnen grote groepen mensen met een depressie, zi... lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet Kerstnieuwsbrief 2014  22/12/2014
Onze jaarlijkse nieuwsbrief voor de deelnemers aan het NESDA onderzoek is klaar om verstuurd te worden! De deelnemers kunnen de nieuwsbrief tussen kerst en oud en nieuw in de bus verwachten.
lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet Stress van invloed op cognitief functioneren  30/10/2014
Gevoelens van stress en depressieve symptomen zijn gerelateerd aan een slechter geheugen, verminderde aandacht en tragere verwerking van informatie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog en ... lees verder Ik ben maar een pijltje.


Meer nieuwsberichten

Nieuws over Depressie en Angst