Welkom op de NESDA site

De Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) is een wetenschappelijke studie naar het ontstaan van angst en depressie en het verloop van deze klachten. NESDA is in augustus 2004 van start gegaan met de werving van bijna 3000 deelnemers met en zonder klachten.
De deelnemers worden langdurig gevolgd. Naast het inventariseren van de depressie- en angstklachten door middel van vragenlijsten, worden ook biologische en genetische factoren onderzocht. NESDA werd tot en met 2012 gefinancierd door het GeestKracht programma van ZonMw. Vanaf 2013 wordt NESDA gefinancierd door het VU Medisch Centrum Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Leids Universiteir Medisch Centrum.
Lees meer over NESDA.


Dit is een stippellijn.

Video

Depressiviteit: psyche of soma?
Onderzoek naar het verloop van depressie en angststoornissenDit is een stippellijn.

Nieuws

bullet Kerstnieuwsbrief 2013 online!  23/12/2013
Onze jaarlijkse nieuwsbrief voor de deelnemers aan het NESDA onderzoek is klaar! Dit is alweer de negende nieuwsbrief waarmee we onze deelnemers op de hoogte houden van de resultaten die uit de NESDA ... lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet Schelden doet wél zeer  12/12/2013
Emotionele kindermishandeling heeft negatieve gevolgen voor cognitie en de structuur en werking van de hersenen. Dit heeft de Leidse promovenda Anne-Laura van Harmelen ontdekt. Zij promoveerde 10 dece... lees verder Ik ben maar een pijltje.


bullet Depressie geassocieerd met snellere cellulaire veroudering  14/11/2013
Mensen met een depressieve stoornis verouderen mogelijk sneller, aldus een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Molecular Psychiatry. Patiënten met een depressie hebben een verhoogd risico op a... lees verder Ik ben maar een pijltje.


Meer nieuwsberichten

Nieuws over Depressie en Angst