Go to Top

Eetgedrag en voeding bij depressie en angst

In NESDA hebben we in de 9-jaars meting voor het eerst uitgebreid naar eetgedrag en voeding gekeken. Dit is gedaan in het kader van het MooDFOOD project: een Europees onderzoek naar de relatie tussen voeding, obesitas en depressie dat eind 2018 afgerond wordt. NESDA is één van de studies die deelneemt aan het MooDFOOD project.

Allereerst hebben we in NESDA onderzoek gedaan naar het verband tussen ongezond eetgedrag en depressie. Stelt u eens voor: na een drukke stressvolle dag waarop alles tegenzit, komt u thuis en u denkt: ik voel me zo naar en somber, ik ga lekker een groot stuk chocolade eten om mezelf te troosten. Dit is een voorbeeld van emotie eten: meer eten bij het voelen van bepaalde emoties zoals somberheid. Twee andere ongezonde eetstijlen die we in NESDA hebben onderzocht zijn te veel gaan eten door het zien van aantrekkelijk eten, zoals een reclame voor een broodje hamburger op het station, en het voortdurend op dieet zijn.

Mensen met een depressie (zowel op dit moment als in het verleden) neigden meer naar emotie eten dan mensen de nooit depressief waren geweest. Ook waren zij geneigd iets meer te eten na het zien van aantrekkelijk voedsel. Voortdurend op dieet zijn hing niet samen met een depressie. Dit kan verklaren waarom sommige mensen met depressie meer eten en een hoger risico lopen op het ontwikkelen van overgewicht.

In het tweede onderzoek wilden we graag meer weten over het eetpatroon van mensen met een depressie of angststoornis. Voor een groot aantal voedingsmiddelen (bijvoorbeeld brood, kaas, fruit) is uitgevraagd hoe vaak deze werden gegeten en vervolgens hoe groot de porties waren. Op basis hiervan werd bepaald in hoeverre NESDA deelnemers een gezond Mediterraan dieet volgden. Het Mediterrane dieet wordt gekenmerkt door het eten van veel groenten, fruit, vis en volkoren producten en het gebruik van olijfolie in plaats van boter.

We vonden dat mensen met een depressie en/of angststoornis minder vaak een Mediterraan eetpatroon volgden dan mensen zonder stoornis. Met name mensen met zowel depressie als angst hadden een ongezonder eetpatroon. Hoe ernstiger en chronischer de stoornis, hoe minder gezond mensen bleken te eten.

NESDA toont dus aan dat zowel eetgedrag als eetpatronen minder gunstig zijn bij mensen met depressie of angst. We zijn benieuwd of dit betekent dat het verbeteren van eetstijl en het eetpatroon ook de mate van depressie en angst kan verminderen.  In de MooDFOOD studie is al een groot onderzoek uitgevoerd om te kijken of het slikken van vitaminesupplementen en leefstijladvies een depressie kon voorkomen bij mensen met sombere gevoelens. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Lees het hele nieuwsbericht hierover op de website van de VU.

wp ecommerce - e-commerce wordpress